Tudástár

Napelemes rendszerek teljes körű tervezése és kivitelezése

Napelem vagy napkollektor?
Talán a leggyakrabban felmerülő kérdés. Fontos azonban tisztázni, hogy két eltérő dologról beszélünk, a két technológia másként működik. Míg a napelem villamos energiát, addig a napkollektor hőenergiát állít elő. Előbbi használatával megtermelhetjük az éves áramfogyasztásunkat, ezzel lenullázhatjuk villanyszámlánkat, míg utóbbi alkalmazásával meleg vizet állíthatunk elő, melyet használhatunk akár fűtésre is.

Miért éri meg telepíteni napelemes rendszert?
Számos előnye van, nézzük a legfontosabbakat.
  • A napenergia egy korlátlanul rendelkezésre álló, minket folyamatosan körülvevő, kimeríthetetlen, tiszta energia. Hasznosításával nem szorulunk rá az erőművek által termelt áramra, melynek előállítása meglehetősen környezetszennyező. Mi egy megújuló energiát felhasználó rendszer boldog tulajdonosai leszünk. Magyarország a napsütéses órák számát tekintve pedig kifejezetten kedvező adottságokkal rendelkezik.
  • Megfelelő tervezés és kivitelezés esetén egy átlagos család villamos energia fogyasztására tervezett rendszer belátható időn belül megtérül.
  • A napelemes rendszer növeli ingatlanunk értékét. Amennyiben költözés van kilátásban, de az új ingatlanra is szeretnénk egy napelemes rendszert, a jó hír az, hogy a napelemek is költöztethetőek. Így lehetőségünk van a korábbi telepítési költséghez képest jóval kedvezőbb áron magunkkal vinni és élesíteni a rendszert az új ingatlanon.
  • Befektetésnek sem utolsó, hiszen belátható időn belül megtérül, növeli az ingatlanunk értékét, valamint a megtermelt, de el nem használt energiáért a szolgáltató díjat fizet nekünk, melyből bevételünk képződhet.
Mennyi idő alatt térül meg a beruházás?
Megfelelő tervezés és kivitelezés esetén egy átlagos család éves villamos energia fogyasztására tervezett rendszer belátható időn belül – nagyjából 10 év alatt - megtérül. Ezt követően valóban ingyen lesz a megtermelt áram.

Honnan lesz áram ha nem süt a nap?
A hálózatra visszatápláló napelemes rendszerek esetén ezt úgy kell elképzelni, hogy mikor süt a nap, a megtermelt áramot betápláljuk a szolgáltató hálózatába, kvázi úgy használjuk, mint egy akkumulátort. Amikor kedvezőtlen az időjárás, vagy este van és a napelemeink nem termelnek, a hálózatról visszavételezzük a korábban „feltöltött” áramot. Attól tehát semmiképp nem kell tartanunk, hogy energia nélkül maradnánk.

Mennyi garanciát vállalnak? Mit jelent a rendszergarancia és hogyan érvényesíthetem?
A garancia esetén fontos megemlíteni, hogy külön vállalunk garanciát a napelemekre és van az úgynevezett rendszergarancia.
A napelemek esetén a garancia 12 év, az inverterek esetén 1-12 év (inverter függő).

Ezeket a telepítéstől számított 1 éven belül felénk, ezen túlmenően a gyártónál/forgalmazónál lehet érvényesíteni.
A rendszergarancia azt jelenti, hogy garantáljuk hogy a telepített rendszer teljesítménye az elkövetkező 25 évben nem esik a teljes teljesítmény 80%-a alá.

Napelemes rendszer telepítésének folyamata

1. Előzetes egyeztetés, felmérés, kalkuláció

Telefonon, e-mailben, illetve online kalkulátorunk segítségével történő érdeklődése esetén felkeressük Önt egy előzetes egyeztetés céljából. Ezt követi a helyszíni felmérés, melynek segítségével tisztább képet kapunk elképzelésiről és a rendelkezésre álló területről. A bekért adatok és a személyesen egyeztetett információk birtokában elkészítjük Önnek a kívánt napelemes rendszer tervét és adunk egy árajánlatot.
2. Ajánlat elfogadása, szerződéskötés
Amennyiben ajánlatunk felkeltette érdeklődését és azt jelzi felénk, szerződéskötésre kerül sor, mely során szerződésbe foglaljuk többek között a kért és vállalt munka paramétereit, határidőket és az árat.
3. Igénybejelentés
Az Ön kényelme érdekében ettől a ponttól az ügyeit mi intézzük, a szükséges dokumentumok rendelkezésünkre bocsájtásával megtesszük az első lépést, bejelentjük a napelemes rendszer telepítésének igényét a szolgáltatója felé.
4. Engedélyeztetés
Miután megtörtént az igénybejelentés, elkészíttetjük a későbbiekben szükséges csatlakozási dokumentációt, beszerezzük a szükséges engedélyeket.
5. Telepítés
Miután minden engedély a rendelkezésünkre áll, előre egyeztetett időpontban kivonulnak kollégáink a telepítés helyszínére és felszerelik a szükséges elemeket.
6. Készre jelentés
Ennél a pontnál ér véget az általunk vállalt munka, miután beszereztük az engedélyeket és minden élesítéshez szükséges dokumentum a rendelkezésünkre áll, megtörtént a telepítés, átadjuk Önnek a teljes dokumentációt, mellyel Ön gyorsan és egyszerűen élesíttetheti rendszerét a szolgáltatónál.